Kulturní informační server moonprojects.cz

ČLÁNKY - VŠEOBECNÉ ČLÁNKY

Máte-li zájem o zveřejnění článků a rozhovorů na těchto stránkách napište nám na: info@moonprojects.cz

DANOO ROZHOVOR K AKCI PLASTIC BEATS

K poslechu DnB jsem se úplně prvně dostal, když jsem na Rádiu 1 slyšel pořad Shadowbox. Líbilo se mi to, a tak jsem se začal zajímat víc...

Danoo rozhovor


AHOJ DANOO, JAK SE DAŘÍ, JAK UŽÍVÁŠ ZIMY, SJÍŽDÍŠ KOPCE NEBO SPÍŠ HUDEBNÍ NOVINKY NA WEBECH?

Ahoj, daří se fajn. Poslední dobou nemám sice tolik volného času kolik bych chtěl, ale to asi každý. Na hory se už aspoň dva měsíce chystám, ale pořád to tak nějak nechce vyjít. Jezdíme vždycky jen na jeden den. Ráno odjezd, večer návrat. Takže hudební novinky sjíždím v současný době víc než kopce.

KDYŽ JSME NAŤUKLI TY KOPCE, VRCHLABÍ, JAKOŽTO JEDNA Z TVÝCH PŘÍŠTÍCH ZASTÁVEK, JE TAKOVOU POMYSLNOU BRÁNOU DO KRKONOŠ, ZNÁŠ TO TU? JEZDÍŠ SEM TŘEBA NA HORY?
Bohužel neznám. Vím, že když jsme byli se školou na lyžáku, tak jsme se tam stavovali, ale to skoro ani nestojí za zmínku.

TVOJE BŘEZNOVÉ VYSTOUPENÍ U NÁS BUDE JEDNÍM Z MÁLA (ZATÍM, PROTOŽE SEZNAM TVÝCH UPCOMING SHOWS SE SLIBNĚ ROZRŮSTÁ),  NA KOLIKA AKCÍCH PRŮMĚRNĚ ZA ROK VYSTUPUJEŠ?
Vzhledem k tomu, že o DJing se snažím zhruba rok a půl, tak toho za sebou ještě moc nemám, ale jak píšeš, je to čím dál lepší. Myslím, že celkově mám za sebou tak kolem třiceti hraní.

ZAČALY SE NABÍDKY NA HRANÍ OBJEVOVAT VÍCE I DÍKY ÚSPĚCHU V CZECH DNB AWARDS 2007, VE KTERÝCH SI ZÍSKAL DRUHÉ MÍSTO V KATEGORII TALENT ROKU?
Určitě se nabídky objevují stále častěji, ale těžko říct, zda je to díky tomu.

ČÍM PRO TEBE TOHLE OCENĚNÍ  VŮBEC BYLO A JAK SE TVÁ CESTA SVĚTEM ZAČÍNAJÍCÍCH PRODUCENTŮ A DJS PO JEHO ZÍSKÁNÍ ODVÍJELA DÁL?
Bylo to takové oficiálnější potvrzení toho, že to, co dělám, má nějaký smysl. Určitě jsem z něj měl velkou radost a větší chuť pustit se do tvorby dalších tracků.

KDYŽ SE VRÁTÍME ÚPLNĚ NA ZAČÁTEK…POCHÁZÍŠ Z MALÉ VESNIČKY NA KOLÍNSKU….JAK SE ČLOVĚK Z MÍSTA SE 261 POPISNÝMI ČÍSLY DOSTANE KE SKLÁDÁNÍ LIQUID FUNKOVÝCH NÁLADOVEK? JAK JSI SE VLASTNĚ SETKAL S DNB?
Klasicka otázka J. K poslechu DnB jsem se úplně prvně dostal, když jsem na Rádiu 1 slyšel pořad Shadowbox. Líbilo se mi to, a tak jsem se začal zajímat víc. Kamarád z Brna mi přivezl nějaká CDs a pak už jsem pomocí internetu získal víc informací. Už v té době jsme s Wencou zkoušeli tvořit různé hip-hop tracky atd., a protože nás DnB začal bavit, pustili jsme se do skládání právě tohoto stylu.

JAK OBYČEJNĚ TVOJE TVOŘENÍ ZAČÍNÁ? JSOU NĚJAKÉ PODNĚTY Z OKOLÍ, CO TĚ PŘI SKLÁDÁNÍ INSPIRUJÍ? ČÍM SE NECHÁVÁŠ INSPIROVAT NEJRADŠI?
Moje tvoření začíná dost různorodě. Jednou to jsou nápady, které mě napadnou někde venku na ulici a jednou klikám, klikám až z toho něco vznikne J. Inspiruji se určitě DnB tracky, které denně poslouchám, ale i jinými žánry jako je soul, funk, jazz atd.

CO POUŽÍVÁŠ PŘI TVOŘENÍ HUDBY, JAK VLASTNĚ TVOJE HUDBA VZNIKÁ?
Při tvoření hudby používám počítač s hudebním softwarem a spoustou VST pluginů, studiové monitory Tapco S8 a zvukovou kartu E-MU. Dost sampluju z jiných žánrů než je DnB. Nemám žádný systém v tom, jak skladbu začít. Jednou začnu melodií, jednou beatem, jednou zase basou.

KDO BYLI TVOJI HUDEBNÍ HRDINOVÉ, NA ČEM JSI VYRŮSTAL?
Vzpomínám si, že už někdy ve čtyřech letech jsem poslouchal Queeny, co měl táta doma na vinylu. Radio Ga Ga ta byla moje J. Potom jsem vyrůstal na hudbě, kterou mi vnutila televize a komerční rádia. Zlom nastal někdy v 15ti letech, kdy jsem se začal zajímat o hip-hop, přes který jsem se dostal až právě k DnB a dalším žánrům elektronické hudby.

KDO NEBO CO TI NEJVÍCE POMOHLO DOSÁHNOUT METY, NA KTERÉ SE TEĎ NACHÁZÍŠ, CO BYLO ZLOMOVÝM OKAMŽIKEM?
Určitě mi pomohlo, že jsme doma, díky tátovi, měli počítač už asi od mých šesti let. Mohl jsem se tak podrobněji seznámit s tím, co počítač umí. Později  jsem si stáhnul první hudební software a začal tvořit. Ze začátku mi hodně pomáhala taková ta zdravá konkurence mezi mnou a Wencou. Tak nějak jsme se předháněli, kdo udělá lepší track. Pak jsem začal šířit svou hudbu po internetu. Pomáhali mi lidi jako Kubátko nebo Panorama. Dneska se hodně radím s Ultimou C, Panoramou nebo Brooklynem. Všem těmto lidem patří můj velký dík.
 
PRO KOHO JE TVOJE HUDBA A CO BY S NÍM PODLE TVÝCH PŘEDSTAV MĚLA V NEJLEPŠÍM PŘÍPADĚ DĚLAT?
Stručně a vyhýbavě řečeno, moje hudba je určena pro každého, kdo si v ní najde něco, co ho nějak zaujme J.

CHCEŠ ZŮSTAT SPÍŠE PRODUCENTEM NEBO BYS RÁD ZVĚTŠIL POČET SVÝCH ODEHRANÝCH LIVE SETŮ A ZAŘADIL SE TAK MEZI AKTIVNÍ DJS?
Každá tahle aktivita v sobě má svoje kouzlo, oboje mě moc baví, ale kdybych si musel vybrat tak bych určitě zůstal u produkce. Hraní je fajn, ale občas mě unavuje to cestování.

CO MÁŠ V PLÁNU V BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI? Z ROKU 2009 ZATÍM UTEKLY DVA MĚSÍCE, CO BY JSI RÁD V TĚCH PŘÍŠTÍCH JEŠTĚ STIHNUL?
V blízké budoucnosti, co se produkce týká, bych rád dodělal jeden track, na kterém opět spolupracuji s floridskou zpěvačkou Jett. Taky mám rozdělaný svůj track s veselejší atmosférou. A co bude potom se uvidí J.

NEDÁVNO SI NAMÍCHAL VELICE DOBRÝ SET SLOŽENÝ Z TVÝCH TRACKŮ A Z TRACKŮ ULTIMY C, MÁTE V PLÁNU NĚJAKOU SPOLUPRÁCI? NEBO JE TU ÚPLNĚ NĚKDO JINÝ, O KOM VÍŠ, ŽE BY SE S VELKOU PRAVDĚPODOBNOSTÍ MOHL PŘÍŠTĚ ZAŘADIT PO BOK TVÉHO JMÉNA?
Díky. Myslím, že někdy v budoucnu namíchám další pokračování, ale nejdříve je potřeba nahromadit materiál, takže to ještě nějaký měsíc potrvá.

MÁŠ NĚJAKÉ VYSNĚNÉ JMÉNO Z ŘAD SVĚTOVÝCH DNB PRODUCENTŮ, SE KTERÝM BY JSI CHTĚL SPOLUPRACOVAT?
Jo, těch by bylo hodně. Určitě Calibre, High Contrast, Klute, Nu:Tone, … Ale zatím o tom můžu vážně jen snít.

TVŮJ MYSPACE ODKAZUJE TAKÉ NA PROJEKT DIGITAL DAWN, MOHL BYS PŘIBLÍŽIT JEHO ČINNOST?
Digital Dawn jsme založili společně s Wencou a první věci, které jsme složili, i když třeba každý sám, jsme zveřejňovali pod tímto nickem. V té době to byl název pro jakousi dvoučlennou crew. V současný době jsme přibrali pár DJs z našeho okolí. Chtěl bych v blízké budoucnosti udělat nový web, na kterém by jsme všichni mohli prezentovat např. svoje mixy, skladby, novinky atd. Zatím je aktuální pouze myspace.

NA PLASTIC BEATS SI ZAHRAJEŠ SPOLEČNĚ S DJEM KOOGIM. CO PRO TEBE TOHLE JMÉNO ZNAMENÁ, KROMĚ TOHO, ŽE JE TO ZAKLADATEL TVÉ DOMOVSKÉ STÁJE ?J
Koogi je pro mě největší jméno českého drum and bassu. Vlastně díky němu jsem se k DnB dostal, když jsem naladil jeho pořad na Rádiu 1. Taky jsem hodně poslouchal jeden setík co měl na Shadowboxu, ten byl nejvíc.  

CO SI ČLOVĚK ŘÍKÁ, KDYŽ SE DOSTANE POD KŘÍDLA TAKOVÉHO BOOKINGU?
Určitě jsem měl radost. Byl to zas takový krůček dopředu.

DOČKÁME SE NĚKDY NĚJAKÉHO TVÉHO TRACKU NA VINYLU?
Byl bych moc rád, kdyby se to povedlo, ale v dnešní digitální době je to čím dál tím obtížnější. Labely už tolik nevydávají méně známá jména na vinylech, aby na tom neprodělaly. Musí to být opravdu pecka, aby se to povedlo.

JEDNA Z KLASICKÝCH OTÁZEK, KTERÉ LABELY PATŘÍ K TVÝM OBLÍBENÝM A NĚJAKÝ TIP NA ZAJÍMAVÉ VYDAVATELSTVÍ?
Hospital, Signature, Bingo, Viper, atd., určitě jich je hodně. Ze zajímavých je tu pro mě určitě Solé recordigs, doporučuji poslechnout releasy Contoura nebo Sardiho.

KDO BY MĚL HRÁT NA AKCI, KTEROU BY JSI NAVŠTÍVIL JAKO PRODUCENT HLEDAJÍCÍ INSPIRACI A KDO NA AKCI, KTEROU BY SIS CHTĚL NA MAXIMUM UŽÍT?
Na akci, kterou bych si chtěl užít bych určitě pozval Tony Colmana. To je pro mě DJ číslo jedna. A myslím, že o čerpání inspirace bych tam taky neměl nouzi J.

POSLECHNEŠ SI NĚKDY I TVRDŠÍ DNB? POPŘÍPADĚ JAKÝ?
Popravdě řečeno ani moc ne. I když některé tvrdší věci jsou po zvukové stránce precizně provedeny, tak se tam prostě nemám čeho chytit. Potřebuji nějakou melodii nebo vokál, aby se mi track líbil.

MÁŠ TIPY NA NĚJAKÁ ZAJÍMAVÁ, ALE ZATÍM NEPROVAŘENÁ JMÉNA MEZI ČESKÝMI DJS A PRODUCENTY?
Těžko určit, kdo je provařený a kdo ne, ale pro mě tu je určitě PJ, který má dobré nápady. O tom, že jde nahoru svědčí skvělé druhé místo v remix soutěži pro Loxyho a Resounda. Dál tu je Wenca, který má svůj styl jednoduchých, ale chytlavých melodií. Škoda, že nemá lepši studiové vybavení, na kterém by byl schopný pořádně vychytat zvuk. Taky je u nás hodně producentů, kteří dost skladeb rozdělají, ale nic nedodělají. Takových lidí tu znám spoustu.

KTERÁ JMÉNA ZE SVĚTOVÉ DNB SCÉNY BY TU PODLE TEBE MĚLA ZAHRÁT, ALE ZATÍM NEMĚLA PŘÍLEŽITOST? MÁŠ POCIT, ŽE NĚKTEŘÍ DJS U NÁS VYSTUPUJÍ AŽ PŘÍLIŠ ČASTO A JINÍ DOSTÁVAJÍ PROSTORU MÁLO?
Nejsem zrovna velký party boy a party si hodně vybírám. Je faktem, že některá jména se tu objevují častěji a jiná méně, ale tohle bych nechal čistě na promotérech koho pozvou. Jinak mi v ČR zatím nikdo nechyběl.  

A CO DANOO DĚLÁ, KDYŽ ZROVNA NESKLÁDÁ?
Když neskládám, tak se učím nebo jsem v práci. Taky hraju fotbal a ping pong. Poslední dobou je toho celkem dost. Začínám mít pocit, že nevím, co dřív.

JAK MOMENTÁLNĚ VYPADÁ TVŮJ TOP5 A KDO PATŘÍ MEZI TVÉ NEJOBLÍBENĚJŠÍ PRODUCENTY?
1) Kanye West - Flashing Lights (High Contrast remix)
2) B-Complex - Beautiful Lies
3) Ultima C - Wings
4) Calibre - Overeaction
5) Sardi - Soul Heaven

OTÁZKA NA ZÁVĚR, CO MŮŽE ČLOVĚK, KTERÝ ZNÁ TVOU PRODUKCI, ALE NA ŽIVO TĚ JEŠTĚ NESLYŠEL OD TVÉHO VYSTOUPENÍ OČEKÁVAT?
Záleží na spoustě okolností. Na typu party, typu klubu, čase, kdy hraju. Pokud vystupuju v menším klubu, pak hraju klidnější melodické věci jako dělá Calibre, Zero T, atd. Ve větších klubech se snažím hrát více energický, tanečnější DnB, ale stále melodický. Příklady Brookes Brothers, Matrix s Futureboundem, Logistics, atd. Jinak rozhodně nepatřím k lidem, kteří by složili set ze svých vlastních tracků.

DÍKY ZA ROZHOVOR, TĚŠÍME SE NA SETKÁNÍ VE VRCHLABÍ!
Díky a na viděnou J.

moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz