Kulturní informační server moonprojects.cz

ČLÁNKY - VŠEOBECNÉ ČLÁNKY

Máte-li zájem o zveřejnění článků a rozhovorů na těchto stránkách napište nám na: info@moonprojects.cz

JACEK SIENKIEWICZ – MISTR TECHNO KOMPOZIC

Jacek Sienkiewicz je polský techno DJ a producent, majitel labelu  Recognition. Patří k tomu nejlepšímu, co nabízí Polsko světové taneční scéně. Pojďme se společně blíže podívat, kdo že přijede 19. března reprezentovat značku Cocoon.

Muzika, která Jacka charakterizuje, má kořeny v Detroitu. Jeho minimalistické techno kompozice jsou snadno rozeznatelné díky komplexní struktuře akordů a rychlým melodiím kláves. Jacek prezentuje svou tvorbu v propracovaných live-actech, ale nebojí se také klasického DJingu.

Sienkiewicz již vydal své tracky na největších německých labelech jako např. Klang Elektronik, Trapez a samozřejmě Cocoon. Mezi jeho nejvýraznější počiny patří druhé album pojmenované Techne a třetí album s názvem Displaced.

Narodil se v roce 1978 ve Varšavě. Poprvé ho uchvátila muzika počátkem 90. let, kdy objevil tehdejší rapovou scénu. Brzy následovala první návštěva ilegálních parties, kde Jacek poznává styl zvaný techno. Jelikož v Polsku v té době nebylo možné sehnat vinylové desky, podniká Jacek opakované výlety do Berlína, odkud si vozí cenné černé placky a dále prohlubuje svou závislost na temných rovných rytmech.

Sienkiewicz začíná pořádat menší akce, na kterých prezentuje v té době ne příliš populární minimalistické techno. Vedle DJingu začíná přemýšlet i o vlastní produkci. Naprosto pohlcen detroitským stylem kupuje svou první mašinku, legendární "acid box" Roland TB-303. Se svým live-actem vystupuje poprvé veřejně ve Varšavě roku 1996 a sklízí obrovský úspěch. Nepřestává pracovat na další vlastní tvorbě a výsledkem je první CD nazvané Recognition. Právě odtud Jacek bere název pro svůj label, který vzniká nedlouho poté a má přinášet světu produkci mladých tvůrců, nesvázanou tradičními škatulkami jako je house či techno. A daří se!

Zařazením materiálů se značkou Recognition do světových distribucí počíná éra Jackovy rostoucí popularity, DJové po celém světě hrají jeho díla a výjimkou nejsou slušné prodeje například až v Japonsku. Jackovy tracky se dostanou i do playlistu takové veličiny, jako je Sven Vath a odtud už je jen malý krůček k podepsání kontraktu, který Sienkiewicze vystřelí mezi světovou elitu. Zbrusu nová bookingová smlouva nese logo Cocoon.

Roku 2001 vychází album Techne, které provázejí samé nadšené recenze. Je charakteristické neotřelou kompozicí a především nezvykle kvalitním zvukem. Následují singly na výše zmiňovaných labelech jako je Klang Elektronik, Trapez či Cocoon. Jacek se se svým nekompromisním live-actem dostává do povědomí kluberů ve všech koutech zeměkoule.

V roce 2004 již může Sienkiewicz hrdě prohlásit, že dosáhl celosvětové slávy. Skromný a pracovitý Polák však neusíná na vavřínech a po úspěšně přijaté kompozici Truly Words vydává třetí album s názvem Displaced, tentokrát již na Cocoonu. Jacek nyní hrává každý týden na nejprestižnějších událostech techno scény včetně Awakenings, Nature One či I Love Techno.

Jacek stále tvrdě pracuje a neslevuje ze svých standardů. Pod jeho rukama se dál rodí originální techno tracky, které nepodléhají líbivé módě ani chvilkovým trendům. Jeho styl je velmi dobře rozpoznatelný, protože Jacek tvoří a hraje především srdcem a duší. V jeho vystoupení uslyšíte pořádný kus experimentování, které je ovšem vždy podloženo úderným beatem a basou, jež vás nepustí z parketu.

Jacek přijede v sobotu 19. března zahrát do Brna, aby podpořil show svého ochranitele Svena Vatha. Buďte při tom a nechte se unést propracovanými techno kompozicemi za použití nejmodernějších hudebních technologií. Obří party Citadela se koná v pavilonu G1 brněnského výstaviště.
moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz