Kulturní informační server moonprojects.cz

ČLÁNKY - VŠEOBECNÉ ČLÁNKY

Máte-li zájem o zveřejnění článků a rozhovorů na těchto stránkách napište nám na: info@moonprojects.cz

PAVILON G A TANEČNÍ PARTIES

Areál výstaviště v Brně se stal dějištěm obřích parties již před neuvěřitelnými dvanácti lety. Od té doby se pořádání událostí elektronické taneční scény v prostorách brněnských výstavních hal stalo tradicí, kterou oceňovali fanoušci nejen z celého Česka, ale i Slovenska, Rakouska, Německa a dalších zemí. Podívejme se společně trochu do historie...

Parties a festivaly obývaly v průběhu času několik různých budov v rámci výstaviště. První akcí, která v Brně odstartovala éru "tanečních halovek" byla shodou okolností právě první Orion Hall v roce 1999. Ta přivedla na dva tisíce tanečníků do středně velké haly H - experiment měl teprve ukázat, zda jsou tyto prostory vůbec vhodné pro akce, kde hlavní roli hraje techno. Party disponovala mimo jiné silným laserem, který v kombinaci s vhodně umístěnými zrcátky po celém obvodu budovy zanechal v úžasu nejednoho tanečníka. Supersilný zvuk zajistil po party hučení v uších každému, kdo si nedal trochu pozor.

O dva roky později se dějištěm sedmé Orion Hall stává poprvé pavilon G. Na "techno kongresu" v hale G2 přednášejí tehdejší ikony techna jako Regis live, James Ruskin, Thomas Krome či Marco Nastic. Jedno "géčko" pohltí několik tisíc tanečníků jako nic. Masívní zvuk, světelná show a samozřejmě laser zajistí, že se věhlas brněnského výstaviště jako výborné lokace pro taneční parties dál šíří po celé Evropě.

Blíží se 17. květen roku 2002, datum konání desáté Orion Hall. Pořadatelé posíleni úspěchem předchozích dílů dimenzují tuto událost pro deset tisíc lidí a stavějí rovnou dvě pódia. Na hlavní scéně v hale G1 se mají představit legendární Holy Ghost, italský drtič Rino Cerrone, kanadský minimal techno mág Jeff Milligan a samozřejmě Toky a Kaiser Soze. Druhá menší "experimental chill-out zone" se nachází v sousední hale G2 a uvede česko-kanadsko-slovenský line-up ve složení Gadap, Subsist, Tibor, Jeremy P Caulfield a Milosh. Tento díl Orion Hall však mírně utrpěl slabší návštěvností, přestože pořadatelé připravili pro své ovečky bohatý doprovodný program, kde nechyběla ani revoluční vodní stěna, kosmický simulátor či venkovní posezení s grilem. Lidé obdivují venkovní okolí pavilonů s fontánou a stejně tak i pohled na tancující dav z prostorného ochozu uvnitř pavilonu G1.

Unikátně řešený prostor dvou téměř stejných hal ve tvaru kvádru, propojených koridorem, definitivně učaroval pořadatelům i návštěvníkům. Místo konání projde zatěžkávací zkouškou 14. prosince 2002, kdy další "orionka" uvítá kanadského praotce tech-minimalu Richie Hawtina. Z Velké Británie dorazí live projekt Bandulu, techno line-up doplní Felipe, Kaiser Soze a Agent. Na minimalové scéně se představí v live-actu slavný producent Andy Vaz a společně s ním Benco, Milosh, Daho, Subsist a Šmaf. Osm tisíc tanečníků nekompromisně rozhodne, že Brno je středoevropskou metropolí techna.

Uplyne půl roku a "géčka" čeká další šílený nápor. Tentokrát se Orion Hall vytasí s pořádně temným a tvrdým line-upem. Posuďte sami: Surgeon, Oscar Mulero, Christian Wunsch, Echoplex - to je ani ne polovina účinkujících. Již osvědčené pavilony duní tvrdým technem i vyklidněným minimalem, pod palbou laserů se zmítá opět osm tisícovek těl. Mnoho lidí označuje ve svých komentářích na internetu právě tuto Orion Hall za nejlepší, co kdy na výstavišti zažili.

V roce 2011 je na čase oprášit někdejší slávu unikátní stavby, která po rekonstrukci nabízí návštěvníkům komfort na vysoké úrovni. Do klimatizovaného prostředí haly G1 se vrátí taneční beat v podobě obří party Citadela. Právě na brněnské výstaviště se po deseti letech vrací legenda mezi všemi klubery - Sven Vath, aby se svým doprovodem ukázal současné taneční generaci, jak vypadá party pod značkou Cocoon. V sobotu 19. března zde nesmíte chybět!
moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz