Kulturní informační server moonprojects.cz

ROZHOVORY

Máte-li zájem o zveřejnění článků a rozhovorů na těchto stránkách napište nám na: info@moonprojects.cz

REVERB VS. MOON

Rozhovor s hlavním hostem party Drum&Bass Magic 6, kter8 se uskuteční 9. února 2008 v trutnovském klubu Inferno... Přejeme pěkné čtení

1- AHOJ, JAK SE MÁŠ? JAK VLASTNĚ REVERB TRÁVÍ ZIMNÍ OBDOBÍ?

Ahoj, díky za optání - mám se celkem dobře. Ve volném čase občas zajedu na hory, zajdu mrknout na nějaký ˝ ten koncert nebo party a sem tam skládám

2- MOHL BY SES BLÍŽ PŘEDSTAVIT ČTENÁŘŮM SERVERU MOONPROJECTS.CZ?

Nejví­ce asi napoví , že jsem členem ostravského sdružení Dvoika.Troika. Pod touto značkou jezdím po klubech a festivalech už osm let. Při hraní­ se snažím prezentovat to nejlepší, co se dle mého názoru urodí na dnb labelech a prezentuji i svou vlastní­ tvorbu a tvorbu mých známých kolegů.

3- TVÉ ZAČÁTKY JSOU SPOJENY S PRODUKCÍ A AŽ POTÉ S
ES DOSTAL K DJINGU. JAKÝ BYL REVERB PRODUCENT VE SVÝCH ZAČÁTCÍCH A JAKÝ JE TEĎ? MOHL BYS CHARAKTERIZOVAT SVOU PRODUKCI?

Ano, k taneční muzice jsem se dostal nejdříve jako posluchač pak jako producent a z toho se nakonec vyvinula i potřeba svoji produkci někde prezentovat, tak jsem začal i hrát. Začátky byl dost těžké.... Před deseti lety, kdy jsem začal produkovat a tvořit hudbu, byl drum&bass spíše na okraji zájmu a člověk se těžko dostal ke kloudné informaci, která by mu při produkci pomohla. Začínal jsem v amatérských prográmcích jako je dnes již legendární Fast Tracker 2...pro MS-DOS. Dnes je situace jednodušší. -na internetu je spousta informací o zvukovém inženýrství.­, tuny samplů ke stažení­ a na trhu je obrovské množství virtuálních nástrojů a hudební­ho software. To se odráží i v mé vlastní produkci, která už není tolik minimalistická a doufám, že jsme se už dostal na úroveň srovnatelnou se zahraničím.

4- BEREŠ NĚKDE INSPIRACI?

Inspirace se dá vzít odkudkoli. Můžu se nechat inspirovat jen nějakým samplem nebo třeba i­ celou skladbou. Občas zkouším i postupy charakteristické pro jiné hudební žánry. Někdy se to povede, někdy ne a třeba z toho vyleze i něco naprosto odlišného než jsme původně zamýšlel.

5- V ČESKÉ REPUBLICE JE SPOUSTA ZAJÍMAVÝCH DNB PRODUCENTŮ; SPOLUPRACUJEĚ S NĚKÝM NEBO TĚ NĚKDO ZAUJAL?

Občas se s někým ve studiu sejdu a dámě něco dohromady. Myslí­m, že to má něco do sebe. K prosazení­ nějakého nápadu při tvorbě je potřeba, aby se zamlouval nám oběma. Tí­m se následně skladby dostanou jen určité postupy a myšlenky. Výsledek pak většinou zní­ jinak, než když produkujeme každý sám. Rád třeba spolupracuji s Ridem. Myslí­m, že máme podobný vkus a vždy vznikne něco zajímavého. Také jsem hodně spolupracoval se svým kolegou z Dvoiky.Troiky Ibogainem, který je momentálně součástí­ producentského dua More Beat.

6- KDYŽ JSME U TÉ PRODUKCE, JAK VNÍMÁŠ TU ZAHRANIČNÍ A CO SE TI NA NÍ LÍBÍ – MÁŠ NĚJAKÉHO FAVORITA NEBO OBLÍBENCE; POTAŽMO NA JAKÝ LABEL NEDÁŠ DOPUSTIT?

Já mám rád spíše temnější drum&bass. Takovou stálicí je label Renegade Hardware. Ten vydává placky už skoro 12 let a stálel se drží­ kvalitou na špici. Z producentů ,jejichž schopnosti většinou oceňuji, bych chtěl jmenovat hlavně Nosia, Break, Corrupt Souls, Chase & Status, Phace, Black Sun Empire atd; v podobnĂŠm duchu bych mohl pokračovat a vznikl by hodně dlouhý seznam.

7- POSLEDNÍ OTÁZKA OKOLI PRODUKCE: KDE JSI VYDAL, POPŘÍPADĚ VYDÁVÁŠ SVÉ SKLADBY. CHYSTÁŠ V DOHLEDNÉ DOBĚ NĚCO DALŠÍHO?

Asi moje nejznámější desky jsou ty, které vyšly na dnes již neexistují­cí­m labelu Obushek Recordings. Taky se snažím přispívat na nejrůznější kompilace. V blízké době se nic vydávat nechystám Počkám až budu mít více kvalitního materiálu…

8- DŘÍVE BYLO HLAVNÍ SÍDLO DNB V OSTRAVĚ DNES SE DO POPŘEDÍ DOSTÁVÁ SPÍŠE PRAHA. JAK TO VIDÍŠ TY OSOBNĚ?

To asi záleží na úhlu pohledu. Něco jiného si asi myslí Pražáci a něco jiného Ostraváci. Já bych takovéto soudy raději nevytvářel, přece jen Praha je na tom, dí­ky svému postavení­ s kulturou obecně lépe, takže Srovnávat mi nepřijde fér. Spíš vnímám jak scéna proniká i do jiných koutů republiky – v každém městě je nějaká party nebo sound systém a skoro v každé vesnici nějaký DJ.)

9- JSI ČLENEM PROJEKTU DVOIKA TROIKA, JAK SI SE DOSTAL K TOMUTO PROJEKTU?

Klukům se lí­bily moje tracky a za mnou v té době za mnou nestála žádná agentura,tak jsem šel k nim…

10- PROJEKT DVOIKA TROIKA JE SDRUŽENÍ­ LIDÍ­ ( DJS,, PRODUCENTŮ, GRAFIŤÁKŮ ATD) MUŽEŠ NÁM TENTO PROJEKT PŘEDSTAVIT BLÍŽE? NA ČEM MOMENTÁLNĚ PRACUJETE?

Je to parta kamarádů se stejným zájmem. Problém je, že většina z nich žije v Ostravě aj v Praze, takže se moc nestýkáme. Pár kamarádů jsem potkal na Silvestra, který˝ jsem ztrávil v Jeseníkách. Momentálně jsou asi nejví­ce vidět a slyšet No Money. Jedná se o hudební­ projekt, který˝ tvoří DJ C-Phone a DJ Limitedd. Dalším zajímavým projektem jsou More Beat, který˝ tvoří­ DJ Ibogain a Lamat. Obě jmenovaná dua se už prosadila v zahraničí­ a vydávají desky na zahraničních labelech.

11- 9.2.2008 BUDEŠ VYSTUPOVAT V TRUTNOVĚ, HRÁL JSI TAM NĚKDY NEBO V BLÍZKÉM OKOLÍ? A NA CO SE MOHOU NÁVŠTĚVNÍCI TĚŠIT?

Tři roky nazpět jsem hrál s DJ Katchou v klubu New End. Byla tam výborná atmosféra a zahrál jsme si výborně. A tak doufám, že v podobném duchu se ponese i Drum Bass Magic 6.

12-TVÉ PLÁNY A CÍ­LE NA TENTO ROK?

Chtěl bych tento rok více produkovat. Poslední­ dva roky jsem měl trochu útlum. Snad se mi letos podaří ­ nají­t více volného času.

13-VZKAZ ČTENÁŘŮM SERVERU MOONPROJECTS.CZ , POPŘÍPADĚ TĚM, KTEŘÍ ZAVÍTAJÍ NA DNB MAGIC 9.2.2008?

Ať se party podaří a všichni budou spokojení-)

DÍKY ZA ROZHOVOR A MĚJ SE FAJN

moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz