Kulturní informační server moonprojects.cz

ČLÁNKY - VŠEOBECNÉ ČLÁNKY

Máte-li zájem o zveřejnění článků a rozhovorů na těchto stránkách napište nám na: info@moonprojects.cz

ROZHOVOR SE SAYKEM

K připravovanému mejdanu na Pecce jsme trochu vyzpovídali jednoho z hlavních borců lineupu DJe Sayka. Pokud se chcete dočíst například jak se hrálo před šestnácti roky..

Ahoj Martine zdravím Tě. Začneme nějakou klasickou otázkou na zahřátí...

1) CO TEĎ SAYKO DĚLÁ A NEDĚLÁ, ČÍM SE ZABÝVÁ A CO MÁ V PLÁNU DO BUDOUCNOSTI?
Momentálně makám hlavně doma ve studiu a plány do budoucna nemám, neboť žiju právě tím co se zrovna děje ....  

2) CO NĚJAKÁ PRODUKCE V TVÉM PODÁNÍ, MÁŠ NĚJAKÝ MATERIÁL, NEBO NA NĚČEM PRACUJEŠ?
Jak jsem odpověděl již v první otázce, makám na produkci jak šroubek, tak snad to někam i povede :-). Nějaké tracky mám ZDE  a nějaké nalezente ZDE.  

3) ZAJÍMALO BY MĚ JAK NAHLÍŽÍŠ NA DIGITÁLNÍ DJING. VĚSMĚS VŽDY KDYŽ JSEM TĚ NĚKDE VIDĚL, TAK SI HRÁL Z VINYLŮ. HRAJEŠ TAKY Z CD PŘEHRÁVAČŮ NEBO TZV. „Z KOMPA“ ?
Popravdě je mě to jedno, ať si každej hraje z čeho chce, není to moje starost, já jsem dj = disc jockey alias jezdec na deskách, kterej hral vždycky z desek a navíc rád hraju z originálních nosičů s pořádným zvukem (jsem totiž audiofil a rád si vychutnávám pořádnej zvuk). Jestli někomu nevadí, že hraje ořezané mp3 stáhnuté z netu, je to jen jeho ribíz, ale u mě si takovej člověk respekt nezíská, toť vše.... Občas jsem zkoušel hrát své tracky z cd, ale moc mě to nehraje, takže jsem se na to vykašlal a z počítače dávám vyjímečně live svou prudukci, ale opravdu jen vyjímečně .  

4) STÁVÁ SE TI ČASTO, ŽE ZA TEBOU CHODÍ LIDI A CHTĚJÍ PO TOBĚ ZAHRÁT TŘEBA KABÁTY A PODOBNĚ? :) CO TAKOVÝM LIDEM ŘÍKÁŠ?
Jj. za chvilku to bude ...... :-)  

5) TAKÉ BY MĚ ZAJÍMALO, JESTLI ČLOVĚK S TVÝMI ZKUŠENOSTMI A LETITOU PRAXÍ DOSTÁVÁ NABÍDKY NA HRANÍ TŘEBA I DO ZAHRANIČÍ? A JESTLI CELKOVĚ JSI SCHOPNÝ HUDBOU ZAPLATIT ÚČTY?
Moc nabídek do zahraničí není, neb má angličtina je taaaak slabá, že je mi z toho až smutno (ale pár hraní bylo) ... Co vydělám dávám zpátky do hudby, ať už je to vybavení studia a nebo desky. No a účty :-) nájem zaplatím a jinak nejsem moc náročnej, tudíž mě to stačí.  

6) POKUD NEMÁŠ DÍKY HUDBĚ POTŘEBU CHODIT DO PRÁCE, CO PAK ROBÍŠ PŘES TÝDEN KDYŽ NEHRAJEŠ?  
Občas se přitrefí i nějaká práce, např. reklama pro telku, či pro rádio, tzn. autorská tvorba a jinak sedím doma a makám na své mjuzik a nebo něco opravuju na baráku.

7) POVĚZ NÁM PROSÍM NĚCO O TOM JAKÉ TO BYLO TEHDY PŘED 16TI LETY ZAČÍNAT S DJINGEM? CO A Z ČEHO SI VŮBEC HRÁL?
Hrál jsem z Teslicsů (upravené gramo tesla s pitch kontrolerem) a k tomu mix gemina, už ani nevím jaké to bylo typové označení :-) mjuzik většinou rave, techno, gabba, jungle, prostě co se dalo ve Vídni ve Virgin storu a Black marketu koupit :-) Bylo to těžké, ale člověk neměl nic jiného na práci, počítač moc lidí nemělo a mobil taky ne, takže co jsem měl prachy, tak jsem je dal do desek. Teď stačí mít komp a stahovat hudbu z netu, k tomu kreknutej soft a už jseš prej DJ, inu to je mi ale pokrok :-D   

8) JAKOŽTO DOSTI ZCESTOVALEJ DJ SE POTKÁVÁŠ S RŮZNÝMI LIDMI V RŮZNÝCH PODNICÍCH. JAK BYS HODNOTIL ÚROVEŇ ČESKÝCH PROMOTÉRŮ A TECHNICKÉHO ZAJIŠTĚNÍ KTERÉ TI POSKYTNOU? MÝVÁŠ S TÍM OBČAS PROBLÉMY, NEBO JE KVALITA A OCHOTA STANDARDEM?
No občas se stane, že koukám jako sůva z nudlí a přemýšlím kam jsem se to dostal, jestli je tohle vůbec možné a jestli jsem se náhodou nevrátil v čase o deset let, ale už se to stává málo. Nechápu jen jednu věc. Promotér udělá akci ... výborné plakáty, dobrá PR, dobrá komunikace a ty tam přijedeš a tam zvuk jako pro nějakou zábavovou sračku (E&V) a bez subwooferu, k tomu sice Technicsy, ale mix Behringer a jehla každá jiná. " No šlak mě ide trafit " :-D   

9) V LÉTĚ OBJEDEŠ URČITĚ SPOUSTU VELKÝCH FESTIVALŮ, JAK HODNOTÍŠ JEJICH ÚROVEŇ? MYSLÍŠ, ŽE ČÍM VÍC VELKÝCH LETNÍCH FESTIVALŮ, TÍM LÍP NEBO BYS JICH RADĚJI VIDĚL MÉNĚ, ALE KVALITNĚJI?
Každej fesťák má něco ...  Dodneska vzpomínám se slzama v očích na fest, kterej se konal v Žamberku a kde jsem hrál s Katchenkou. Taky tam měl legendární vystoupeni mc Jacob, kterej tam sice nebyl, ale jako by tam byl.  

10) NA ZÁVĚR NAŠEHO KRÁTKÉHO ROZHOVORU BYCH RÁD, KDYBY SI NÁM ŘEKL, KDO JE PRO TEBE NEJVÝRAZNĚJŠÍ OSOBNOST V POLI DJINGU A PRODUKCE U NÁS I V ZAHRANIČÍ. POKUD CHCEŠ MŮŽEŠ I ODŮVODNIT.  
Ze zahraničí mě bere Sabre a Loxy, protože hrajou kruté tracky jako sviň :-) a jinako u nás si rád občas poslechnu lovce lebkounů Radka alias X.morpha, Ivanku Cyberovou, Lukáše Brooklyna a spoustu dalších  .....    

Teď ti dávám prostor napsat co (pokud) chceš a třeba nějak nalákat lidi na naši akci na Pecce. My se na tebe každopádně těšíme.

Přátelé, Kabáti a Pendulum sice nebude, ale za to si budete moct vychutnat kvalitní Drumbus ..... Peace

Za rozhovor děkujeme.


Pro poslechuchtivé lidičky zároveň uvádíme aktuální Saykův set ke stažení na tomto odkazu.

moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz