Kulturní informační server moonprojects.cz

NOVINKY

AMY MACDONALD PŘICHÁZÍ S NOVOU DESKOU, ODPOČATÁ A SPOKOJENÁ

Starší, zkušenější a spokojenější, čtyřiadvacetiletá headlinerka letošního Open Air Festivalu Amy Macdonald vydává 11. června své třetí album s názvem ‘Life In A Beautiful Light’. Úspěch předchozích dvou desek ‘This Is The Life’ a ‘A Curious Thing’ dává tušit, že i tentokrát bude album dobývat přední příčky hitparád a sbírat jednu cenu za druhou. Našlápnuto už má se singlem ‘Slow It Down’, který od dubna úspěšně rotuje rozhlasovým éterem. Amy se ani tentokrát nevzdala svého odvážně jedinečného mixu rocku, folku a popu, stejně jako kapely se skutečnými hudebními nástroji za zády. 
Prodala už přes 4 miliony alb po celém světě, hrála naživo pro více než půl milionu fanoušků. Její studiový debut se umístil na prvním místě hned v pěti zemích a po celé Evropě posbíral dohromady obdivuhodných 25 platinových desek. Druhé album se ocitlo v Top 10 hned v deseti zemích. Amy Macdonald měla veleúspěšný start, život ve víru psaní veškerých svých věcí, nahrávání a nekonečných turné ji ale také neskutečně vyčerpal. Proto se po skončení tour k druhému albu rozhodla pro roční odpočinek. „Bylo krásné mít rok volno,“ říká. „Nebyl na mě žádný tlak. Kdykoliv jsem dostala nápad, vytáhla jsem kytaru a stiskla play na svém MacBooku.“
Intenzivní tempo mělo i své světlé stránky. „Rozhodně jsem rozvinula svůj hlas. Můj rozsah se neskutečně rozšířil, nejspíš díky všemu tomu koncertování a zpívání večer co večer,“ pochvaluje si. „Mám svůj hlas teď mnohem víc pod kontrolou, a je výraznější.“
Album Life In A Beautiful Light je přesně takové, jak napovídá název. Soubor písní o životě, plných života, nasáklých optimismem. Naděje přímo sálá z majestátní skadby Across The Nile, inspirované Egypťany oslavujícími pád prezidenta Mubaraka. Radost pohání nenucenou a rozdováděnou píseň 4th Of July, v níž Amy vzpomíná na výlet do New Yorku, kam se jako dítě vydala v Den nezávislosti. Prozrazování příběhů skrytých za texty je pro Amy typické. Nechce působit tajemně a uzavřeně, a za každým z nich skutečně nějaký příběh vězí.
Třeba Human Spirit napsala Amy o neštěstí chilských horníků. „Kdo by se tím neinspiroval?,” ptá se. „Cítila jsem, že o tom musím napsat. Vždycky jsem byla písničkářka-vypravěč, vycházela jsem ze skutečných příběhů.” Jako fanynka fotbalových Rangers se inspirovala i fanouškovskými pokřiky a napsala The Green and The Blue, o zdravé rivalitě dvou týmů. 
Všechny texty i hudbu si napsala a nazpívala sama, za doprovodu své kapely a několika dalších muzikantů. Nová deska byla nahrána ve studiích State of the Ark v Richmondu a Mayfield v Surrey. Produkoval ji její dlouhodobý spolupracovník a manažer Pete Wilkinson a mixoval legendární Bob Clearmountain, který má za sebou spolupráci i s Amy oblíbencem, Brucem Springsteenem. Kromě něj jí prý teď v iPodu hraje Lana Del Rey nebo Noah And The Whale. 
Teď, kdy má Amy všechnu práci na albu za sebou, se už jen těší na doprovodnou světovou tour, v rámci které se zastaví i na Open Air Festivalu v Panenském Týnci. A všechno napovídá tomu, že to bude nezapomenutelný koncert.