Kulturní informační server moonprojects.cz

NOVINKY

OPEN AIR FESTIVAL OHLÁSIL DIVADELNÍ PROGRAM, PRVNÍ HVĚZDOU JE ESTER KOČIČKOVÁ VE HŘE ÚKLID

Nejen pódia, melodie a decibely, ale také herecké výkony, komedie i pohádkové postavy. Taková bude náplň Open Air Festivalu, který tento týden ohlásil novou součást programu - divadelní scénu. “První vlaštovkou” v této části line-upu je hra Úklid s Ester Kočičkovou a Katerynou Kolcovou. Open Air Festival si ale pro své fanoušky chystá ještě mnohem více. Už příští týden slavnostně odhalí program Red Bull stage, jejíž unikátní konstrukce do České republiky zamíří v historii festivalů vůbec poprvé.

Tragikomedie se strhující Ester
Ve hře Úklid, kterou odehrají herci v divadelním šapitó Open Air Festivalu, dostanou diváci úplně jinou roli než na jakou jsou zvyklí z “klasických” představení. Nebudou totiž jen v běžné roli pozorovatelů, ale stávají se zároveň hlavními aktéry Úklidu. “Pointu samozřejmě nelze prozrazovat,” říkají tvůrci hry. “Je ale nutné předem upozornit na možnost účelově dramatizačních atak publika jako celku i na vymáhání osobní účasti jednotlivců v zájmu zdárného průběhu děje,” dodávají s tím, že nikdo z obecenstva ovšem nebude nucen k veřejné exhibici na jevišti.

Úklid řadí “škatulkomilovní” mezi tragikomedie. Ve hře účinkuje jak herečka, moderátorka, textařka a šansionérka Ester Kočičková, tak ukrajinská folkloristka, klavíristka, skladatelka a zpěvačka Kateryna Kolcová. Úklid nahlíží do života dvou politováníhodných žen středního věku. Řeší “jinakost” a odlišnosti, ovšem hra není plná pravdu hledajících dialogů zúčastněných postav. Herci je nahradili interpretací lidových ukrajinských, židovských i ruských písní, původních šansonů a popěvků. To vše samozřejmě zpíváno česky. Všechny skladby jsou tu rádoby bezchybně prezentovány v rámci přípravy fiktivního hudebního díla, jež zrovna fiktivně komponuje svérázná, takřka nevidomá, skutečnému předobrazu ne nepodobná umělkyně s vlezle horlivou dopomocí své prostořeké a poněkud jednodušší uklizečky...

Tragikomedie Úklid nebude zdaleka jedinou divadelní hrou, na kterou se mohou návštěvníci Open Air Festivalu přijít podívat. “Chceme, aby se přišli do divadelního šapitó pobavit nejen dospělí návštěvníci, ale i děti. Proto najdete na programu kromě komedií taky pohádky,” slibuje manažerka festivalu Marie Marková s tím, že další představení budou na programu postupně přibývat.

Open TV si dala dostaveníčko s Jirkou Macháčkem
Už od “dob Samotářů” je Jiří Macháček nepřehlédnutelnou postavou na české filmové scéně. A od chvíli, kdy nasedl do “nadzvukového” Migu 21, se stal stejně výraznou osobností mezi muzikanty. Vzhledem k tomu, že Jiří Macháček chystá koncert svých Migů i na Open Air Festivalu, rozhodli jsme se ho zeptat na jeho plány a vyhlídky. Co si pro nás Mig 21 chystá? Odpověď se dozvíte v nejnovější reportáži festivalové Open TV na webu ZDE nebo na stránce facebooku ZDEl.
moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz