Říká se „Máj, lásky čas”. Láska ovšem nejčastěji prochází žaludkem, jak se ostatně můžete přesvědčit již za dva týdny v Hradci Králové na zbrusu novém festivalu dobrého jídla a piva - Gurmán 2010. Během prvního květnového víkendu se vám představí na 25 převážně menších, regionálních pivovarů, které přivezou přes šedesát značek tradičních českých piv a pivních speciálů.
Pivovary doplní patnáct vybraných restaurací, řezníků a pojízdných občerstvoven, jejichž kuchaři sestaví menu v souznění s jednotlivými druhy piv. Menu jednotlivých restaurací se navíc již brzy objeví na stránkách festivalu (www.gurmanfestival.cz), dopředu tak můžete začít přemýšlet a plánovat, co vše ochutnáte. Nezapomeňte doma notýsky pro případ, že byste si od někoho chtěli vyprosit recept!
Přípravy festivalu, na kterém vám své umění předvedou čeští kuchaři i sládkové, jsou v plném proudu. Chceme, aby se vám ve Festivalparku líbilo a tak pro vás už tak nabitý program neustále vylepšujeme.
Nově do programu Kuchařského úlu, ve kterém budou probíhat show nejlepších českých kuchařů, přibyl čerstvě zvolený Kuchař roku 2009 – 2010 Roman Paulus. Šéfkuchař slavného hotelu Alcron v Praze miluje jednoduchá jídla z kvalitních čerstvých surovin, ostatně s přesně takovým si svůj nový titul vyvařil. „Nic zvláštního jsem nevymýšlel. Bylo zadaných pět surovin. Podle nich jsem si projel náš jídelní lístek. Vařil jsem jídla, která u nás normálně podáváme," popsal svou taktiku Roman Paulus. A co vám uvaří na festivalu? Nechte se překvapit!
K nejlepšímu kuchaři v zemi přibyl i nejlepší grilovací tým. Úřadující Mistři ČR v grilování a držitelé poháru za nejlepší vepřový steak – tým United Steaks - to na festival nebudou mít daleko. Jsou totiž z Hoděšovic, vzdálených od Hradce Králové jen pár kilometrů (doslova). Těšte se na grilovací fígle, rady ohledně výběru grilu i nápady, co vše se dá na grilu připravit. Tým United Steaks se v Grilmánii 2010 pokusí obhájit své loňské vítězství. Chcete vědět, jak chutná vítězný steak? Stavte se u jejich stánku!
Poslední novinka voní kávou. V rámci festivalu Gurmán totiž proběhne soutěž baristických týmů v přípravě kávy Barista Open. Soutěžit se bude ve třech hlavních kategoriích: rychlost (příprava 20 co nejkvalitnějších espress), profesionalita (tradiční espresso a cappuccino v limitu 8 minut), fantazie (příprava dvou koktejlů z kávy s použitím alkoholu a dvou bez alkoholu). Budete tak mít možnost podívat se, jak se správně připravuje káva, i ochutnat různé kávy od firem, které se zde budou prezentovat.
„Festivalový program je opravdu nabitý a to nemluvím o hudebním doprovodu. Dali jsme dohromady opravdu skvělé kapely: YoYo Band, Děda Mládek Illegal band, Pavel Sedláček & Cadillac, Žlutý pes...“ vyjmenovává Ivan Vodochodský, který se na přípravách festivalu podílí. „V areálu navíc nebude chybět ani dětský koutek s hlídáním a atrakcemi pro malé návštěvníky, škola vaření pro děti i maminky, poradna při výběru a vybavení kuchyně. Akce je prostě koncipovaná a vhodná pro celé rodiny, takže máme dobrý tip, jak příjemně strávit prvomájový víkend.“ dodává Vodochodský.
Více informací o festivalu naleznete na stránkách ZDE.