Kulturní informační server moonprojects.cz

ČLÁNKY - VŠEOBECNÉ ČLÁNKY

Máte-li zájem o zveřejnění článků a rozhovorů na těchto stránkách napište nám na: info@moonprojects.cz

KDO JSOU RÖYKSOPP?

Seveřané mají ve zvyku jít více do hloubky. To ovšem vůbec neznamená, že by promyšlenost jejich umění měla nějak ubírat na energii. Platí to alespoň v případě kapely Röyksopp...

RÖYKSOPP

Seveřané mají ve zvyku jít více do hloubky. To ovšem vůbec neznamená, že by promyšlenost jejich umění měla nějak ubírat na energii. Platí to alespoň v případě kapely Röyksopp, která se do povědomí zapsala už svými chytlavými debutovými skladbami Eple nebo Poor Leeno. Navíc dodnes s albem Junior dokáží Röyksopp rozhýbat, někdy minimalistickými chytlavými kompozicemi, jindy zase hutnými beaty.

Historie dua, které dnes známe pod jménem Röyksopp, se začala psát už na počátku 90. let. Tehdy se setkali oba protagonisté Röyksopp, tedy Torbjørn Brundtland a Svein Berge, ještě jakožto spolužáci ve městě Tromsø. Už tehdy experimentovali s elektronickou hudbou, ovšem pak se jejich cesty na čas rozešly. Naštěstí pro jejich fanoušky ne nadobro. Znovu se totiž schází v epicentru norské elektronické scény - v Bergenu. Tady opět dávají hlavy dohromady a tvoří ve studiu budoucí hitovky jako „Eple", „Poor Leno", „Remind Me" a „Sparks" - už pod jménem Röyksopp. První singly vydali Torbjørn a Svein na malém labelu Tellé. Kvality tvorby Röyksopp si brzy všimli ve Velké Británii, kde se producentského dua ujal label Wall of Sound, kde vyšla další deska Melody A.M. Desku přijali kritici i fanoušci s velkým nadšením a padala i slova o hudební genialitě. Právě díky této desce se může toto severské duo pochlubit oceněním MTV Europe Music Award z roku 2002 za nejlepší hudební video. Kapela bylo nominována rovněž v norských hudebních cenách, a to rovnou ve třech kategoriích, nakonec ovšem tyto nominace Röyksopp neproměnili.

Druhá deska přichází o tři roky později s názvem The Understanding. Má docela jiný nádech než první album, zvuk byl více ve stylu 80’s. Pilotní singl Only This Moment si možná dodnes pamatujete pro jeho téma, kterým byly pařížské protesty z roku 1968. Skladbu “Follow My Ruin” možná znáte ze hry FIFA 06, ovšem ještě známější je “What Else Is Here?”, která zazněla ve filmech Cashback a Meet Bill. Mimo jiné ji využil také v reklamním spotu mobilní operátor Telefónica O2.

Röyksopp si dělali vloni velké plány s vydáním hned dvou desek - junior a senior. Ovšem stihli vydat pouze první zmiňovanou, která přinesla singly „Happy up Here” a “The Girl and the Robot” ve spolupráci se zpěvačkou Robyn. S albem jako by se Norové tak troch vrátili ke svým kořenům a ke stylu desky Melody A.M., což fanoušci i kritici ocenili.

Na (v pořadí) třetí album si fanoušci musí počkat ještě pár týdnů, kapela ji chce vydat před letními festivaly, takže na Open Air Festivalu uslyšíme koncertní premiéru nového studiového materiálu norské dvojky.


Kdo jsou Röyksopp?
Torbjørn Brundtland
Svein Berge

Diskografie
Melody A.M. (2001)
The Understanding (2005)
Junior (2009)

moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz