Kulturní informační server moonprojects.cz

ČLÁNKY - VŠEOBECNÉ ČLÁNKY

Máte-li zájem o zveřejnění článků a rozhovorů na těchto stránkách napište nám na: info@moonprojects.cz

ROZHOVOR SE ZPĚVÁKEM A KYTARISTOU KAPELY WOHNOUT, HONZOU HOMOLOU, O NOVÉM ALBU KARTON VEVEREK

Proserfoval jsem různé internetové diskuze, kde si nad stahováním Veverek lámou lidé hlavy všemi možnými způsoby....

ROZHOVOR SE ZPĚVÁKEM A KYTARISTOU KAPELY WOHNOUT, HONZOU HOMOLOU, O NOVÉM ALBU KARTON VEVEREK

1. BŘEZNA VYŠLO NA HUDEBNÍM PORTÁLE WWW.T-MUSIC.CZ V DIGITÁLNÍ PODOBĚ ALBUM KARTON VEVEREK. JAK NA TENTO NOVÝ ZPŮSOB VYDÁNI DESKY REAGUJI VAŠI FANOUŠCI A KAMARÁDI?

Proserfoval jsem různé internetové diskuze, kde si nad stahováním Veverek lámou lidé hlavy všemi možnými způsoby. Ochránci zvířat nám kážou, že stahování živého tvora je nepřípustné, jiní mají nedůvěru k digitálním notičkám a ti zbývající to přijali víceméně kladně. Přeci jen je to krok za roh, kam nevidíme. Nové věci vzbuzují přirozený respekt a opatrnost. Pokud to člověk přijme, postupem času to bere jako samozřejmost. Tím myslím, že způsob vydání tohoto CD je jen to, co bude za čas běžné. Možná.

CO VÁS K TOMUTO KROKU PŘIMĚLO?
 
O budoucnosti stahování se v minulosti hodně mluvilo. My jen z té budoucnosti udělali přítomnost. Britští Radiohead přišli s tímto nápadem jako první a nám se líbil. Se silným sponzorem v zádech jsme si mohli dovolit realizovat stejnou věc. Ve vlastním triku bychom třeba tak odvážní nebyli.

MYSLÍTE SI, ŽE TENTO KROK OVLIVNÍ SOUČASNOU NEUTĚŠENOU SITUACI V OBLASTI VYDÁVÁNÍ A PRODEJE HUDBY, KDY POČET PRODANÝCH HUDEBNÍCH NOSIČŮ NEUSTÁLE KLESÁ?

Mohli bychom se tady ohánět termínem finanční krize, ale to neuděláme. Myslím, že obecně ceny CD jsou přemrštěný a nutí lidi k nelegálnímu stahování. Člověk má přirozenou tendenci dostávat se k novinkám ve světě hudby, ale legální cestou je to finanční ruinování. Internetová podoba obchází náklady, které se pak promítají do ceny nosiče. Je to ořezáno o výrobu a distribuci. Tohle všechno je vstřícný krok k podrážděným peněženkám.

PROČ T-MOBILE OSLOVIL PRÁVĚ VÁS A  NA ZÁKLADĚ ČEHO JSTE SE S NÍM ROZHODLI SPOLUPRACOVAT?

T-mobile obecně jde tímto směrem a už před námi se sním svezly i jiné kapely. My jsme zrovna připravovali desku a shánění sponzora bylo nevyhnutelné, protože jsme odešli od vydavatelské firmy. Naše manažerka věděla, že v takovém případě by se měl oslovit někdo, kdo nám pomůže zrealizovat všechno, co jsme plánovali. Že jsme si plácli s T-mobilem bylo velké štěstí, neboť jsme mohli uskutečnit i tak finančně náročné věci, jako je tento způsob vydání alba nebo naše plánované turné.
 
BUDE VAŠE SPOLUPRÁCE S T-MOBILE POKRAČOVAT NEBO SE JEDNÁ JEN O OJEDINĚLÝ PROJEKT?

To je lehká otázka, ale těžká odpověď. Samozřejmě, že jsou ve vzduchu různé věci. Silný sponzor nám prostě dává možnosti a my budeme rádi, když je budeme moci realizovat. Bylo by fajn, kdyby to pokračovalo.

KOLIK SI MYSLÍTE, ŽE VÁM FANOUŠCI ZA DESKU ZAPLATÍ?

Kdybych si něco myslel, tak bych to netajil. Ale mám jen prázdný názor, neb je to neodhadnutelné. Řekněme, že by se to dalo tipnout podle stahujících Angličanů, ale Češi jsou jiní. Raději přemýšlím o rozbitém kole, co mám v garáži:)

KOLIK BYSTE SI ZA DESKU ZAPLATILI VY SAMI?

Stokorunu. Ale kalkuloval bych, zda ušetřím, když pošlu dvě padesátikoruny, či pět dvacetikorun.

VZHLEDEM K TOMU, ŽE JE CENA JEDNÉ PRÉMIOVÉ SMS KONEČNÁ, SI NEMYSLÍM, ŽE BY FANOUŠKY TAKOVÉ ROZHODOVÁNÍ ČEKALO.  KOLIK BYSTE CHTĚLI, ABY VÁM, BEZ DLOUHÉHO ROZMÝŠLENÍ, ZAPLATILI ZA JEDNU PÍSNIČKU?

Deset korun. Ale to jsem plácl bez dlouhého rozmýšlení:)

JAK BYSTE FANOUŠKŮM VYSVĚTLILI, ŽE ZAPLATIT ZA HUDBU NA INTERNETU BY MĚLO BÝT SAMOZŘEJMOSTÍ? TA NAŠE POVAHA ČESKÁ PŘECE JENOM NERADA PLATÍ TAM, KDE MŮŽE ZÍSKAT NĚCO ZADARMO.

Udělat jednu desku je nesmírně náročná práce. Stojí to moře peněz a hlavně hodiny a hodiny práce. Myslím, že poměr deset korun ku jedné písničce je pořád ještě hodně velkorysá záležitost.

CO VÁM BYLO INSPIRACÍ K NÁZVU KARTON VEVEREK?

Bydlím v lese a veverek je tady všude kolem mnoho. Ty černý jsou náplavy ze severu a škodí těm našim zrzounům. Inspirací byl nedostatek inspirace a klepající se termín.

 

NENÍ VÁM LÍTO, ŽE JSTE SI V DEN VYDÁNÍ DESKY, 1. BŘEZNA, NEMOHLI "POCHOVAT" V NÁRUČÍ. „OPRAVDOVÉ“ CD?

''--,.----------))----------ne, není. My si ho pochováme i tak, a to o měsíc později. Obecně dnešní svět ztrácí svojí fyzičnost. Data neúprosně pojídají vše hmotné a virtualita se stává realitou. Zvykejme si na to:)

SNÍŽILI JSTE POČET  FYZICKÝCH NOSIČŮ OPROTI MINULÝM DESKÁM NEBO ČEKÁTE NA PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY STAHOVÁNÍ?  

Počet fyzických nosičů se nemění, vliv na něj nebude mít ani průběžné stahování. Celé je to nastavené tak, že 1. března jsou k mání virtuální veverky a přesně o měsíc později, tedy 1. dubna, pak hmotné kolečko.

A JAKÉ JE ALBUM KARTON VEVEREK V POROVNÁNÍ S VAŠIMI PŘEDCHOZÍMI ALBY? PŘIPRAVILI JSTE, VEDLE DIGITÁLNÍHO VYDÁNÍ, I DALŠÍ PŘEKVAPENÍ?

Veverky jsou naše šesté řadové album. Nejsem schopen říct, jaké to CD je po hudební stránce, neboť už nemám odstup. Myslím, že to posoudím, až tak za dva roky. Jako další bonus se na internetu ocitnou folkové předělávky některých písniček. Bude to vlastně taková nahatá forma něčeho, co je jinak zabaleno ve vrstvě nástrojů. Dá se to nazvat jako „Akuveverky“. Sám jsem zvědav, jak to dopadne.

moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz